Program
Středa 11. 9. 2024
- 8:00 – 9:15
 - Registrace
 - 9:15 – 9:45
 - Uvítání účastníků
 - 9:45 – 10:15
 - Chemické metody pro analýzu jantaru (L. Kučera)
 - 10:15 – 10:45
 - Traseologické stopy na jantarových artefaktech (M. Dienstpier)
 - 10:45 – 11:15
 - Pivní balíček (M Golec, Z. Golec Mírová)
 - 11:15 – 11:30
 - přednášky fy Nicolet (K. Šec)
 - 11:30 – 11:45
 - coffee break
 - 11:45 – 12:15
 - Svět pod patinou: Traseologická analýza kovových artefaktů (M. Havlíková)
 - 12:15 – 12:45
 - Izotopová analýza kovů (E. Miśta-Jakubowska)
 - 12:45 – 13:15
 - Sedimentární aDNA (H. Synková)
 - 13:15 – 13:30
 - Přednáška fy BAS Rudice (P. Ševčík)
 - 13:30 – 14:30
 - oběd
 - 14:30 – 15:00
 - Problematika odhadování věku a podle skeletu a zubů (M. Králík)
 - 15:00 – 15:30
 - Využití laserů v archeologii – představení metody LIBS (A. Zavadilová)
 - 15:30 – 16:00
 - μXRF − nedestruktivní analýza laterální distribuce prvků (M. Kurka)
 - 16:00 – 16:15
 - Přednáška fy RMI (T. Černohorský)
 - 16:15 – 16:45
 - coffee break
 - 16:45 – 17:15
 - Analýza povrchu a struktury keramických materiálů (R. Thér)
 - 17:15 – 17:45
 - Archeometrie téměř stoletá. Ustálený vědní obor nebo kontinuální interdisciplinární výzva? Příspěvek k dějinám oboru, jeho možnostem, limitům a všeobecně akceptovatelné budoucnosti. (J. Michalčáková)
 - 17:45 – 18:15
 - Stavebně-historický průzkum z pohledu restaurátora (P. Majoroš)
 - 19:00 – 02:00
 - společenský večer
 
Sekce II
Sekce III
Sekce IV
Čtvrtek 12. 9. 2024
přednášky konkrétních výzkumných směrů v oblasti archeometrie- 8:20 – 8:40
 - Raně středověké dekorace z arzenového skla (R. Czech-Błońska)
 - 8:40 – 9:00
 - Archeothanatologická analýza – zasypat, nebo uložit do rakve? (J. Šínová)
 - 9:00 – 9:20
 - Příspěvek ke studiu povrchových úprav československého nábytku v 1. polovině 20. století (V. Urban)
 - 9:20 – 9:40
 - Nová hmotnostně spektrometrická metoda pro rozlišení asijských laků (V. Zemek)
 - 9:40 – 10:00
 - Přírodovědné analýzy velkomoravských střešních krytin z Olomouce (P. Šlézar)
 - 10:00 – 10:30
 - coffee break
 - 10:30 – 12:00
 - Workshop – zpracování jantaru do finálního produktu (M. Dientspier)
 - 12:00
 - Ukončení konference
 
